Internetinė Gyvūnų Enciklopedija - Graužikai
Trečiadienis, 2016-12-07, 3:23 PM
Welcome, Svečias.
          


  Jau pats pavadinimas pasako, kaip šie žvėreliai maitinasi. Jų dantys tokie, kad maistą jais patogiausia griaužti. 
  Daugelis graužikų gyvena laukuose. Dažniausiai čia pamatysi dirvinę pelę - rusvą, su juodu dryželiu išilgai nugaros. Pelė drąsiai šmižinėja po lauką, o kilus mažiausiam pavojui - slepiasi giliame urvelyje. Ten ji turi ,,produktų sandėlį", pilną maisto atsargų.
  Pelės apsirūpina ,,duona" labai paprastai: augalo stiebą nukanda, o varpą nusineša į urvą. Viena, kita, trečia varpa - žiūrėk, urve jau sukaupta keli kilogramai grūdų. 
  Javų laukus siaubia ne tik dirvinės pelės. Jų giminaitės - miškinės pelės - irgi mėgsta pasmaguriauti grūdais. Ėsti, kad ir naminės pelės vasarą persikelia į laukus ir tik vėlų rudenį grįžta ,,namo".
  Daug grūdų išgrobsto ir pelėnai. Kas jų nepažįsta, gali palaikyti pelėmis. Tačiau nuo pelių jie vis dėlto skiriasi: pelėnas storesnis, didesne galva, jo uodega trumpa ir plaukuota, o pelės - ilga ir plika. 
  O štai starų, kurie veisiasi stepėse, jau nesupainiosi su pelėmis ar pelėnais. Šis žvėrelis - paaugusio kačiuko dydžio. Labai įdomu jį stebėti, ypač pasistiepusį. Iškečia užpakalines kojytes - matyt, kad išlaikytų pusiausvyrą, priekines susideda ant pilvuko ir žvelgia kažkur į tolį savo didelėmis žvairomis akytėmis. Ūsuotas snukutis toks juokingas, regis, būtų nukopijuotas iš multiplikacinio filmo. Tupi žvėrelis ir švilpauja. Pavojaus akimirką - olon. Mielas padarėlis, ir tiek. Negali net patikėti, kad tai vienas pavojingiausių kolūkinio turto grobstytojų.
  Va ši didžiulė graužikų armija suryja kalnus grūdų. Šit kodėl žemdirbiai nuolatos budi sargyboje, nuolatos kovoja su graužikais. Kovoti jiems padeda plėšrieji paukščiai - tikri graužikų naikintojai.